Przejdź do treści Wyszukiwarka

Kuchnia ukraińska

warsztaty i spotkanie otwarte

30 lipca 2022

Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.

Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne, które zostały umieszczone na profilu Facebookowym OE MNG i na stronie internetowej Muzeum Narodowego w Gdańsku.

Alona Synianska

Ukrainka, gotuje w restauracjach, pokochała kuchnię wegańską. Pokazała m.in., jak zrobić chałwę słonecznikową i barszcz ukraiński.

Przepisy autorstwa Alona Synianska

Składniki:

na duży garnek (około 15 l)

Buraki 3kg
Ziemniaki 1,5kg
Seler korzeń 2szt
Korzeń pietruszki 3szt
Marchewka 3szt
Koncentrat pomidorowy 200ml
Kapusta biała 1 mniejsza, 1/2 większej
Czosnek 1 główka
Fasola biała w puszce 2 puszki
Ocet jabłkowy około 10 łyżek
Sól, pieprz czarny mielony, cukier, liść laurowy, odrobina majeranku
Pietruszka natka i śmietana kwaśna do podania

Sposób przygotowania:

Buraki pokroić w słupki, włożyć do garnka, dodać wodę do poziomu buraków, sól, cukier, ocet jabłkowy. Na małym ogniu gotować do miękkości buraków, uzyskania ładnego koloru i intensywnego smaku.
Do drugiego garnka dodajemy odrobinę oleju i pokrojone w kosteczkę warzywa: korzeń selera, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki. Lekko podsmażamy warzywa, dodajemy wodę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw.
W międzyczasie kroimy kapustę oraz czosnek.
Kiedy warzywa w obu garnkach już będą miękkie, dodajemy buraki razem z tą wodą którą uzyskaliśmy do dużego garnka, wsypujemy kapustę, przecier pomidorowy i czosnek. Gotujemy kilka minut do miękkości kapusty.
W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną (!) majeranku.
Podawać najlepiej z posiekaną natką pietruszki i łyżką kwaśnej śmietany.


Pobierz przepis:
Barszcz (PDF / 0.042MB)

Składniki:

Słonecznik
Cukier waniliowy do smaku
Cukier/miód
Odrobina ciepłej wody
Można dodać: garść orzechów ziemnych, kakao, żurawinę lub inny składnik do urozmaicenia

 

Sposób przygotowania:

Na średnim ogniu równomiernie podprażyć słonecznik do złocistego koloru. Im bardziej będzie podprażony słonecznik tym bardziej intensywny smak chałwy uzyskamy.
Słonecznik odłożyć do miski do ostygnięcia.
Po ostygnięciu zmielić ziarenka do wyglądu gruboziarnistej mąki. Ważne nie przesadzić, wtedy wydziela się tłuszcz i chałwa będzie niby z olejem.
Po zmieleniu do naszej “mąki” słonecznikowej dodać słodzik (cukier lub miód), wymieszać i w razie potrzeby dodać odrobinę wody tak żeby masa była wystarczająco klejąca.
Blaszkę wyłożyć papierem piekarniczym po czym wykładamy naszą masę na blaszkę i ugniatamy ją, tworząc równomierną warstwę (1,5-2cm).
Na tym etapie odkładamy chałwę do lodówki na godzinkę. Po upływie tego czasu wyciągamy, kroimy na kawałki i podajemy do herbatki.


Pobierz przepis:
Chałwa słonecznikowa (PDF / 0.041MB)

Składniki:

Marchewka 1kg
Ocet jabłkowy około 6 łyżek
olej 100ml
sól 0,5-1,5 łyżeczki
cukier 1-2 łyżki
pieprz czarny mielony do smaku
czosnek świeży 0,5-1 główki

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na tarce w wąskie paseczki.
Czosnek wycisnąć na wyciskarce lub drobno pokroić.
W rondelku podgrzać olej.
Do dużej miski po kolei dodajemy marchewkę, ocet, sól, cukier, pieprz i na górę skrojony czosnek. Polewamy czosnek gorącym olejem.
Na koniec wszystko wymieszać i zostawić na parę godzin, żeby wszystkie smaki się połączyły.


Pobierz przepis:
Marchewka po koreańsku (PDF / 0.041MB)

Składniki:

3/5 słonecznika, 2/5 natki z pietruszki, reszta do smaku i odpowiedniej konsystencji. Szczerze to zawsze robię na oko.
Słonecznik namoczony
Natka pietruszki
Czosnek
Olej rzepakowy (lub z pestek winogron)
Sól, pieprz, sok z cytryny (wolę wyciskać ze świeżych, nie kupować gotowców)

 

Sposób przygotowania:

Do blendera kielichowego wkładamy poprzednio namoczony słonecznik, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek, ocet jabłkowy, olej. Zblendować i można podawać do stołu.


Pobierz przepis:
Pasta pietruszkowa (PDF / 0.041MB)

Poprzedni slajder Następny slajder
Opieka merytoryczna i kuratorska: Monika Kucia.
Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. „Stypa. Rytuał utraty” w Państwowym Muzeum Etnograficznym” (2016), „Klątwa” w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), „All Inclusive” (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy „Polish Table: Mine, Yours, Ours” w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (2018). Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.

Partner wydarzenia: KUKBUK.PL

  • Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.

  • Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

  • Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.

Menu