Kuchnia nigeryjska
warsztaty i spotkanie otwarte
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.
Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne.
Patience Nneka Ugwu
Pochodzi z Amachalla w Nigerii. Ukończyła studia na wydziale komunikacji masowej w Institute of Managment and Technology w Enugu. Pracowała jako dziennikarka w Nigerii zanim przyjechała do Polski, aby towarzyszyć mężowi Larry’emu Ugwu, który obecnie jest dyrektorem Nadbałtyckiego Centrum Kultury. Świetnie gotuje, prowadziła warsztaty kulinarne w Gdańsku, Gdyni i Słupsku. Od 2018 r. pracuje w Cukierni Piekarni Pellowski w Gdańsku. Pokazała m.in. jak robi się fufu, potrawę przyrządzaną z mąki maniokowej lub kukurydzianej, typową dla kuchni afrykańskiej.
Przepisy autorstwa Patience Nneka Ugwu
400 g mąki gryczanej
1,5 l wody
Zagotować wodę, powoli dodawać mąkę do wrzątku i mieszać
drewnianą łyżką aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Pobierz przepis:
Fufu (PDF / 0.055MB)
2 kg mięsa
500 g szpinaku
woda
500 g mielonego słonecznika
100 ml oleju
30 g imbiru, 10 g czosnku
2 cebule
papryka chili habanero, słodka papryka, tymianek
Vegeta lub maggi
Mięso pokroić na małe kawałki, doprawić Vegetą, dodać połowę
posiekanego imbiru i czosnku, odstawić na około 30 minut. Pokroić
drobno cebulę, połączyć połowę z mięsem ismażyć na oleju, dodać
dwie szklanki wrzątku i mielony słonecznik, dodać wodę do pożądanej
gęstości. Dodać pozostałą cebulę, czosnek, imbir, przyprawy do smaku
i gotować przez 10 min. Na koniec dodać szpinak i gotować przez 2 min.
Pobierz przepis:
Egusi – zupa (PDF / 0.056MB)
1,5 kg ziemniaków
3 szt papryki – czerwona, zielona, żółta
2 szt cebuli
100 g świeżego imbiru
50 g czosnku
2 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
300 ml oleju
Vegeta, ostra papryka chili, słodka papryka
Umyć ziemniaki i ugotować w skórce, po ugotowaniu obrać i pokroić w kawałki. Pokroić drobno połowę cebuli, imbiru, czosnku. Drugą połowę zmiażdżyć. Pokroić kolorowe papryki. Rozgrzać olej, dodać zmiażdżone składniki, po dwóch minutach dodać połowę pokrojonych składników i mrożoną fasolkę, doprawić vegetą i chili. Na koniec dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Gotować 5–7 min. Można podawać z gulaszem mięsno-pomidorowym.
Pobierz przepis:
JI-AGWO, owsianka ziemniaczana (PDF / 0.041MB)
Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.
Partner wydarzenia: KUKBUK.PL
Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.