Kuchnia irańska
warsztaty i spotkanie otwarte
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.
Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne, które zostały umieszczone na profilu Facebookowym OE MNG i na stronie internetowej Muzeum Narodowego w Gdańsku.
Milad Ghorbani
Irańczyk z Teheranu, który mieszka w Europie od 13 lat, obecnie na stałe zamieszkuje Szwecję, ale często odwiedza Polskę. Studia ukończył na Węgrzech, kilka miesięcy spędził także w Serbii. Z zawodu jest farmaceutą i obecnie pracuje w zawodzie w regionie Värmland w Szwecji, ale jego wielka pasja to gotowanie. Dzięki niej przenosi się do swojej ojczyzny i domu rodzinnego, za którymi niezmiennie od lat tęskni. Poprzez smaki i zapachy kuchni perskiej, wraca do znanych i ukochanych przez niego miejsc, to poniekąd jego sposób radzenia sobie z wyzwaniami życia imigranta. Zaprosił Nas na warsztaty kuchni perskiej, podczas których przyrządziliśmy danie z północy Iranu o nazwie Mirza Ghasemi. To cudowny mariaż bakłażanów, czosnku i pomidorów, który wspaniale wprowadził Nas w klimat ojczyzny Milada.
Przepisy autorstwa Milada Ghorbani
(Dla jednej osoby)
1 bakłażan (200 g)
1 jajko
2 średnie pomidory (100 g)
4-5 ząbków czosnku
kurkuma na czubeczku łyżeczki
sól i pieprz według potrzeb
olej do smażenia 2-3 łyżki stołowe
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Podziurkuj bakłażana a następnie zgrilluj bakłażany, pomidory i 3 ząbki czosnku.
Odłóż bakłażana na bok do wystygnięcia, aby móc obrać go gołymi rękami a następnie obierz go. Potem odstaw bakłażana na 20-30 minut. Wylej sok i szybko opłucz bakłażana pod bieżącą wodą.
Obierz pomidory tak samo jak bakłażany.
Bakłażany i pomidory pokrój w kostkę na desce do krojenia. Nie mieszaj składników.
Podgrzej patelnię i połóż na niej pokrojone w kostkę bakłażany i delikatnie mieszaj przez
2-3 minuty, a następnie dodaj 2 łyżki oleju. Cały czas delikatnie mieszaj aż całość soku z bakłażana nie odparuje (w przypadku przepisu na jedną porcję może to zająć prawie 7 minut).
Obrane pomidory pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj czosnek, zarówno grillowany, jak i nie grillowany, na bardzo małe kawałki, możesz też go rozgnieść.
W międzyczasie na drugą patelnię dodaj 2 łyżki stołowe oleju. Nie podgrzewaj zbyt mocno oleju, a następnie dodaj czosnek. W niskiej temperaturze mieszaj czosnek i po minucie dodaj kurkumę. Kurkumę i czosnek podsmażamy przez minutę, a następnie bezpośrednio do nich dodajemy pokrojone pomidory.
Gdy czosnek i pomidory będą dokładnie ze sobą połączone, dodaj do nich sól i koncentrat pomidorowy a następnie wymieszaj całość. Gotuj całość przez 5-7 minut na delikatnym ogniu.
Gdy mieszanka pomidorowo-czosnkowa będzie gotowa, dodaj do niej bakłażan. Na bardzo delikatnym ogniu mieszaj je powoli, aby nie naruszyć konsystencji bakłażana. Mieszaj przez prawie 10 minut.
Dodaj jajko, gdy bakłażany dobrze się połączą z pomidorami i czosnkiem. Zwróć uwagę na to, aby ogień był delikatny i nie miksuj jajka z całością, dopóki nie zobaczysz, że białko jajka jest już ścięte. Następnie wymieszaj jajko z mieszanką bakłażanowo-pomidorowo-czosnkową i mieszaj tak długo, aż całe jajko będzie ugotowane.
Pobierz przepis:
Mirza ghasemi (PDF / 0.049MB)
(Dla jednej osoby)
1 bakłażan (200 g)
Kashk – rodzaj serwatki – ilość wedle upodobań
4-5 ząbków czosnku
1 cebula
suszona mięta
orzechy włoskie (100g)
kurkuma
sól i pieprz według potrzeb
olej do smażenia
Obierz bakłażany
Przygotuj mieszaninę soli i wody w misce, a następnie włóż do niej obrane bakłażany. Niech pozostaną tam przez 15 minut.
Cebulę i czosnek pokrój w cienkie paski – Julienie.
Odcedź bakłażany i smaż je na gorącym oleju, aż delikatnie zbrązowieją.
Usmaż cebulę na patelni. Rób to powoli, aż się skarmelizuje (kiedy dodajesz cebulę do oleju, nie mieszaj jej dopóki cała cebula nie będzie zatopiona w oleju).
Dodaj kurkumę do podsmażonej cebuli i wymieszaj.
Usmaż czosnek na rozgrzanym tłuszczu, aż stanie się delikatnie brązowy.
Zetrzyj bakłażana i dodaj go do karmelizowanej cebuli i czosnku i dokładnie wymieszaj.
Na oddzielnej patelni rozgrzej mocno olej, a następnie zdejmij ją z ognia. Dodaj suszoną miętę i szybko mieszaj, aż olej ostygnie.
Dodaj połowę smażonej mięty do mieszaniny bakłażana i cebuli.
Dodaj Kashk do całości i gotuj razem przez 10 minut.
Pobierz przepis:
Kashke bademjan (PDF / 0.042MB)
Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.
Partner wydarzenia: KUKBUK.PL
Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.