Przejdź do treści Wyszukiwarka

Kuchnia nigeryjska

warsztaty i spotkanie otwarte

24 września (sobota)

Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.

Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne.

Patience Nneka Ugwu

Pochodzi z Amachalla w Nigerii. Ukończyła studia na wydziale komunikacji masowej w Institute of Managment and Technology w Enugu. Pracowała jako dziennikarka w Nigerii zanim przyjechała do Polski, aby towarzyszyć mężowi Larry’emu Ugwu, który obecnie jest dyrektorem Nadbałtyckiego Centrum Kultury. Świetnie gotuje, prowadziła warsztaty kulinarne w Gdańsku, Gdyni i Słupsku. Od 2018 r. pracuje w Cukierni Piekarni Pellowski w Gdańsku. Pokazała m.in. jak robi się fufu, potrawę przyrządzaną z mąki maniokowej lub kukurydzianej, typową dla kuchni afrykańskiej.

Przepisy autorstwa Patience Nneka Ugwu

Składniki:

400 g mąki gryczanej
1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę, powoli dodawać mąkę do wrzątku i mieszać
drewnianą łyżką aż do uzyskania gęstej konsystencji.


Pobierz przepis:
Fufu (PDF / 0.055MB)

Składniki:

2 kg mięsa
500 g szpinaku
woda
500 g mielonego słonecznika
100 ml oleju
30 g imbiru, 10 g czosnku
2 cebule
papryka chili habanero, słodka papryka, tymianek
Vegeta lub maggi

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na małe kawałki, doprawić Vegetą, dodać połowę
posiekanego imbiru i czosnku, odstawić na około 30 minut. Pokroić
drobno cebulę, połączyć połowę z mięsem ismażyć na oleju, dodać
dwie szklanki wrzątku i mielony słonecznik, dodać wodę do pożądanej
gęstości. Dodać pozostałą cebulę, czosnek, imbir, przyprawy do smaku
i gotować przez 10 min. Na koniec dodać szpinak i gotować przez 2 min.


Pobierz przepis:
Egusi – zupa (PDF / 0.056MB)

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
3 szt papryki – czerwona, zielona, żółta
2 szt cebuli
100 g świeżego imbiru
50 g czosnku
2 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
300 ml oleju
Vegeta, ostra papryka chili, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Umyć ziemniaki i ugotować w skórce, po ugotowaniu obrać i pokroić w kawałki. Pokroić drobno połowę cebuli, imbiru, czosnku. Drugą połowę zmiażdżyć. Pokroić kolorowe papryki. Rozgrzać olej, dodać zmiażdżone składniki, po dwóch minutach dodać połowę pokrojonych składników i mrożoną fasolkę, doprawić vegetą i chili. Na koniec dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Gotować 5–7 min. Można podawać z gulaszem mięsno-pomidorowym.


Pobierz przepis:
JI-AGWO, owsianka ziemniaczana (PDF / 0.041MB)

Galeria

Galeria

Poprzedni slajder Następny slajder
Opieka merytoryczna i kuratorska: Monika Kucia.
Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. „Stypa. Rytuał utraty” w Państwowym Muzeum Etnograficznym” (2016), „Klątwa” w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), „All Inclusive” (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy „Polish Table: Mine, Yours, Ours” w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (2018). Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.

Partner wydarzenia: KUKBUK.PL

  • Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.

  • Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

  • Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.

Menu