Przejdź do treści Wyszukiwarka

Kuchnia żydowska

warsztaty i spotkanie otwarte

2 września (piątek)

Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.

Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne, które zostały umieszczone na profilu Facebookowym OE MNG i na stronie internetowej Muzeum Narodowego w Gdańsku.

Alessia Di Donato

Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.

Przepisy autorstwa Alessia Di Donato

Składniki:

Ciasto:
mąka wysokoglutenowa 1 kg
woda 580 g
sól 20 g
drożdże świeże 16 g
Farsz z cebuli:
2 cebule drobno posiekane
bułka tarta 20 g
mak czarny mielony 20 g

 

Sposób przygotowania:

Wymieszać posiekaną cebulę z bułką tartą i zostawić w lodówce
na kilka godzin albo na całą noc w zamkniętym pojemniku.
Wymieszać wszystkie składniki do ciasta.
Jeśli używa się mieszarki planetarnej, mieszać przez 3–4 minuty
na niskich obrotach, potem przy drugiej prędkości przez 5–6 minut.
Jeśli ugniata się ciasto rękoma, zagniatać przez ok. 20 minut.
Temperatura końcowa ciasta powinna wynosić 24/25 stopni C.
Zostawić ciasto w temperaturze 25 stopni C na dwie godziny
w zamkniętym pojemniku. Ciasto powinno fermentować aż do
podwojenia objętości.

Podzielić ciasto na porcje o wadze 85 g, zaokrąglić porcje ciasta
i układać na posypanych mąką semolina blachach.
Przykryć ściereczką oraz folią spożywczą.
Zostawić w temperaturze 25 stopni C ok. 1,5 godziny. Kulki kłaść
na dobrze posypanej mąką stolnicę i nadać im kształt małej „pizzy
neapolitańskiej”, rozprowadzając ciasto na zewnątrz i pozostawiając
dużą przestrzeń w środku. Białe powinny mieć zagłębienie o cienkiej
ściance. Placki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakładać cebulę i bułkę tartą na środek. Posypać makiem.
Piec funkcją statyczną w temperaturze 250 ° C przez ok. 12–15 minut.


Pobierz przepis:
Bialysy (PDF / 0.048MB)

Składniki:

1 kg młodych cukinii
2 ząbki czosnku
½ szklanki białego octu winnego
1 pęczek świeżej bazylii
1 pęczek świeżej mięty
olej arachidowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wybrać młode cukinie. Umyć, osuszyć w całości i pokroić wzdłuż na
grubość 2–3 mm: pozostawić na ściereczce do suszenia na co najmniej
12 godzin.
W tym czasie zamarynować miętę, bazylię i kilka ząbków czosnku w pół
szklanki octu. Następnego dnia smażyć cukinie w dużej ilości wrzącej
oleju, odcedzić i ułożyć w misce na przemian warstwami, poziomo
i pionowo, dodając odrobinę soli, co drugą warstwę. Na koniec polać
je octem z czosnkiem, miętą i bazylią. Następnego dnia odwrócić
wszystko do góry nogami i włożyć z powrotem do miski. Poczekać
jeszcze jeden dzień przed zjedzeniem.


Pobierz przepis:
Concia Di Zucchine (PDF / 0.041MB)

Poprzedni slajder Następny slajder
Opieka merytoryczna i kuratorska: Monika Kucia.
Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. „Stypa. Rytuał utraty” w Państwowym Muzeum Etnograficznym” (2016), „Klątwa” w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), „All Inclusive” (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy „Polish Table: Mine, Yours, Ours” w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (2018). Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.

Partner wydarzenia: KUKBUK.PL

  • Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.

  • Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.

  • Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

Menu