Kuchnia czeczeńska
warsztaty i spotkanie otwarte
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.
Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne, które zostały umieszczone na profilu Facebookowym OE MNG i na stronie internetowej Muzeum Narodowego w Gdańsku.
Zargan Nasordinowa
Pochodzi z Czeczenii. Jest muzułmanką i matką czworga dzieci. Znalazła się w Polsce, uciekając przed wojną. Aby znaleźć się w Polsce, przejechała tysiące kilometrów. Zawsze pyta: czy muzułmanka ma prawo do szczęścia w chrześcijańskim kraju? Ma 186 szwów na brzuchu. To ślady jej cierpienia. „186 szwów” to także tytuł książki, w której Anna Kaszubska opisuje bolesne doświadczenia Zargana. Zargan mieszka w Warszawie, pracuje, robi pierogi, manty, ciasta. Na warsztatach zrobiliśmy z nią zupę okroszkę, placki czepalgasze oraz manty z dynią i ziemniakami.
Przepisy autorstwa Zargan Nasordinowa
rzodkiewki 300 g
ogórki 300 g
7 jajek ugotowanych na twardo
400 g ugotowanych ziemniaków
150gr kolendry
150g pietruszki
150g koperku
2 litra zimnego kefiru
Sól i pieprz
Pokroić wszystkie składniki w kosteczkę, posiekać kolendrę, pietruszkę i koperek. Całość zalać kefirem.
Pobierz przepis:
Окрошка – chłodnik (PDF / 0.042MB)
Ciasto:
mąka 1 kg
Sól
Woda
Farsz:
ziemniaki 400 g
cebula dymka 150 g
dynia 400 g
cebula 150 g
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić na małe kawałki, dodać posiekaną cebulę, posolić i popieprzyć. Dynie pokroić na małe kawałki, dodać posiekaną cebulę, posolić i popieprzyć.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadrat, włożyć farsz, zawinąć i zlepić brzegi.
W mantowarce w dolnym naczyniu zagotować wodę i utrzymywać wrzątek. Kolejne kosze posmarować olejem, kłaść na manty, gotować na parze 15-20 min.
Pobierz przepis:
Manty (PDF / 0.041MB)
Ciasto:
3 łyżki dobrego miodu
150 g masła
3 jajka
1 mała łyżka sody oczyszczanej
około 1 kg mąki
Krem :
250 g masła
2 jajka
120 g cukru
10 g cukru waniliowego
250 g mleka
100 g skrobi ziemniaczanej
Ciasto:
Do garnka włożyć masło, miód, sól, i gotować na małym ogniu. Jak wszystko się połączyć, dodać sody i zdjąć z ognia. Dodać ubite jajka. Wszystko dobrze wymieszać, dodać mąki i zagnieść. Zrobić kilka jednakowych kulek. Kuleczki rozwałkować w okręgi i wypiekać na mocnym ogniu w piekarniku – każdy placek 3-5 min w 200 stopniach.
Krem:
W garnku zagotować mleko, dodać cukier i cukier waniliowy. Skrobię rozprowadzić w zimnej wodzie, wlać do kremu. Jak całość zgęstnieje, zdjąć z ognia. Po przestygnięciu dodać masło i ubijać.
Przełożyć płaty ciasta kremem, udekorować.
Pobierz przepis:
Miodownik (PDF / 0.042MB)
Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.
Partner wydarzenia: KUKBUK.PL
Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.