Przejdź do treści Wyszukiwarka

#1 Przy wspólnym stole – jak przez kulinaria poznawać inne kultury? Jak łączyć i integrować?

To jest bardzo smaczny podcast, bo o kulinariach.

Dlaczego niełatwo trafić w Polsce na kuchnię żydowską? Czym ta kuchnia wyróżnia się spośród innych. Jak smakują gęsie pipki? Przede wszystkim jednak usłyszycie o tym, jak przez kulinaria poznawać inne kultury, jak łączyć i integrować.

Transkrypcjapodcast Schronienie odcinek 1 (PDF / 522 KB)

W podcaście udział wzięli:

Monika Kucia – dziennikarka i edukatorka kulinarna, kuratorka warsztatów “Dla ciebie jest zawsze miejsce przy naszym stole”, które odbyły się w Oddziale Etnografii MNG w 2022 r.

Magdalena Maślak – kuratorka wystawy “Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.

Właściciel Świder Foodtracka kuchnia żydowska z Otwocka. 

Muzyka Piotr Lakwaj.

Podcast przygotowała Hanna Bogoryja-Zakrzewska z Torba reportera i podcastera.

Menu