To jest bardzo smaczny podcast, bo o kulinariach.
Dlaczego niełatwo trafić w Polsce na kuchnię żydowską? Czym ta kuchnia wyróżnia się spośród innych. Jak smakują gęsie pipki? Przede wszystkim jednak usłyszycie o tym, jak przez kulinaria poznawać inne kultury, jak łączyć i integrować.
Transkrypcja – podcast Schronienie odcinek 1 (PDF / 522 KB)
W podcaście udział wzięli:
Monika Kucia – dziennikarka i edukatorka kulinarna, kuratorka warsztatów “Dla ciebie jest zawsze miejsce przy naszym stole”, które odbyły się w Oddziale Etnografii MNG w 2022 r.
Magdalena Maślak – kuratorka wystawy “Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.
Właściciel Świder Foodtracka kuchnia żydowska z Otwocka.
Muzyka Piotr Lakwaj.
Podcast przygotowała Hanna Bogoryja-Zakrzewska z Torba reportera i podcastera.