Kuchnia peruwiańska
warsztaty i spotkanie otwarte
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.
Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne.
Rene Villalba Curo
Urodzony w Puno w Peru. Kucharz specjalizujący się w kuchni peruwiańskiej. W Polsce mieszka od 2015 r. Pracuje jako kucharz w restauracjach w Trójmieście. Promuje i popularyzuje narodową kuchnię Peru.
Przepisy autorstwa Rene Villalba Curo
1 duża pierś kurczaka (400–500 g)
1 kg ziemniaków
8 posiekanych ząbków czosnku
1 łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
1 grubo pokrojona marchewka
2 pokrojone cebula
4 łyżeczki [100 g] aji amarillo [żółtego chili]
6 kromek białego chleba namoczonych w 3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki [50 g] zmielonych orzechów pecan
2 łyżeczki [50 g] parmezanu
10 wydrążonych czarnych oliwek
3 jajka ugotowane na twardo [do dekoracji]
1/4 szklanki oliwy
sol i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
W garnku z dużą ilością wody gotować pierś kurczaka, seler, marchewkę i oregano przez około 20 minut, aż kura się ugotuje. Gdy pierś z kurczaka jest ugotowana, poszatkować ją na małe kawałki i odłożyć. W rondlu rozgrzać olej i usmażyć cebulę, czosnek, żółte chili, sól i pieprz do smaku. Następnie dodać chleb namoczony w mleku i gotować na małym ogniu. Dodać pierś kurczaka pokrojoną w kawałeczki. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, aż mieszanina nabierze kremowej konsystencji. Jeśli krem wygląda na bardzo gęsty, dodać trochę bulionu z kurczaka. Podawać z ryżem. Udekorować połową ugotowanego jajka, pietruszką i oliwkami. Posypać orzechami iserem.
Pobierz przepis:
Aji de gallina (PDF / 0.049MB)
1 kg ziemniaków
1/4 szklanki oliwy
sok z dwóch limonek
1 łyżeczka mielonego aji amarillo [żółte chili]
2 pokrojone awokado
2 łyżeczki majonezu
natka pietruszka
8 oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, obrać i rozgnieść na puree. Doprawić solą, białym pieprzem, sokiem z limonki, aji i oliwą. Ułożyć na talerzu. Udekorować natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonym awokado. Dodatkowo można dodać majonez lub kawałki czerwonej papryki.
Pobierz przepis:
Causa limena (PDF / 0.041MB)
Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.
Partner wydarzenia: KUKBUK.PL
Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.