Pomidory, sałata, szczypiorek, rzodkiewki i zioła z własnego balkonu? To proste! Po prostu posadź!
Warsztaty ogrodnicze, w trakcie których dowiedzieliśmy się, jak przygotować od podstaw własny warzywnik balkonowy, jak uprawiać poszczególne warzywa – zaczynając od donic, pojemników i skrzynek, poprzez podłoże i odpowiedni dobór sadzonek.
Na balkonie, tarasie, a nawet na parapecie można z powodzeniem uprawiać sporo warzyw i zdrowej zieleniny, ciesząc się w sezonie ekologiczną samowystarczalnością.
Dowiedzieliśmy się, jak samodzielnie wysiewać warzywa i przygotować rozsady w domu, na parapetach, jak wybierać zdrowe sadzonki na ryneczkach i w sklepach.
Prowadząca opowiedziała o tym:
- że sadzić i siać warto, w ekologicznym duchu, w opakowaniach z domowych „śmieci”: kubeczkach po jogurcie, plastikowych tackach, zestawach po sushi a nawet tulejach po papierze toaletowym,
- które warzywa lubią dużo światła, a które wolą rosnąć w lekkim cieniu,
- jak dbać o rośliny, podlewać je i zasilać, żeby cieszyć się plonami z mini warzywnika.
- A także zachęciła do przygotowywania własnego i znakomitego kompostu z odpadków kuchennych. W ekologicznym warzywniku nic się nie marnuje!
Każdy z uczestników i uczestniczek przygotował/a dla siebie donicę do uprawy na przydomowym balkonie lub tarasie z zestawem warzyw: sadzonką pomidora, sałatą i ziołami. Posialiśmy dodatkowo rzodkiewkę i posadziliśmy cebulę dymkę na szczypior do zabrania do domu.
Co dały uczestnikom i uczestniczkom warsztaty:
- własną donicę z mini warzywnikiem,
- naukę sadzenia warzyw krok po kroku,
- instrukcje, jak dbać o sadzonki,
- wiedzę do wykorzystania na przyszłość.