Przejdź do treści Wyszukiwarka

Działania

Strony

  • Izrael

    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
  • Afganistan

    Ahmadzia Barakzai, Sadrudin Noori, Javid Alekozai – zostali ewakuowani przez polskich żołnierzy w sierpniu 2021 z Afganistanu do Polski. W lutym 2022 dostali status uchodźcy i rozpoczęli samodzielne życie w Polsce. Mieszkają w Trójmieście, gdzie także pracują. Javid miał to szczęście, że wraz z nim ewakuowano jego żonę i czwórkę dzieci. Żona Sadrudina została w Afganistanie, wystąpił do władz z wnioskiem o połączenie z nią. Przygotowali z uczestnikami warsztatów Qabeli Palaw – danie z ryżu, marchewek i migdałów oraz dwa dania z pomidorów i charakterystycznych przypraw: Pakawra i Bolani.
  • Peru

    Rene Villalba Curo – urodzony w Puno w Peru. Kucharz specjalizujący się w kuchni peruwiańskiej. W Polsce mieszka od 2015 r. Pracuje jako kucharz w restauracjach w Trójmieście. Promuje i popularyzuje narodową kuchnię Peru.
  • Nigeria

    Patience Nneka Ugwu – pochodzi z Amachalla w Nigerii. Ukończyła studia na wydziale komunikacji masowej w Institute of Managment and Technology w Enugu. Pracowała jako dziennikarka w Nigerii zanim przyjechała do Polski, aby towarzyszyć mężowi Larry’emu Ugwu, który obecnie jest dyrektorem Nadbałtyckiego Centrum Kultury. Świetnie gotuje. Od 2018 r. pracuje w Cukierni Piekarni Pellowski w Gdańsku. Pokazała m.in. jak robi się fufu, potrawę przyrządzaną z mąki maniokowej lub kukurydzianej, typową dla kuchni afrykańskiej.
  • Irak

    Ouce Naser – chef, konsultant gastronomiczny i założyciel warszawskiej restauracji Tahina, która zgarnęła liczne nagrody m.in. za najlepszego falafela i hummus w plebiscycie Kuchnia+. Ekspert w kuchni bliskowschodniej i przypraw. Swoje doświadczenie buduje już od blisko 10 lat.

Menu