Przejdź do treści Wyszukiwarka

Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole

Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.

Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne, które zostały umieszczone na profilu Facebookowym OE MNG i na kanale YouTube Muzeum Narodowego w Gdańsku.

Opieka merytoryczna i kuratorska: Monika Kucia.
Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika „Przekrój” i portalu Culture.pl. Autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. „Stypa. Rytuał utraty” w Państwowym Muzeum Etnograficznym” (2016), „Klątwa” w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), „All Inclusive” (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy „Polish Table: Mine, Yours, Ours” w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (2018). Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Spotkania otwarte po warsztatach były dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.

Partner wydarzenia: KUKBUK.PL

III wspólne gotowanie | 23-25.09.2022

  • 23 września (piątek)
    Ouce Naser – chef, konsultant gastronomiczny i założyciel warszawskiej restauracji Tahina, która zgarnęła liczne nagrody m.in. za najlepszego falafela i hummus w plebiscycie Kuchnia+. Ekspert w kuchni bliskowschodniej i przypraw. Swoje doświadczenie buduje już od blisko 10 lat.
  • 24 września (sobota)
    Rene Villalba Curo – urodzony w Puno w Peru. Kucharz specjalizujący się w kuchni peruwiańskiej. W Polsce mieszka od 2015 r. Pracuje jako kucharz w restauracjach w Trójmieście. Promuje i popularyzuje narodową kuchnię Peru.
  • 24 września (sobota)
    Patience Nneka Ugwu – pochodzi z Amachalla w Nigerii. Ukończyła studia na wydziale komunikacji masowej w Institute of Managment and Technology w Enugu. Pracowała jako dziennikarka w Nigerii zanim przyjechała do Polski, aby towarzyszyć mężowi Larry’emu Ugwu, który obecnie jest dyrektorem Nadbałtyckiego Centrum Kultury. Świetnie gotuje. Od 2018 r. pracuje w Cukierni Piekarni Pellowski w Gdańsku. Pokazała m.in. jak robi się fufu, potrawę przyrządzaną z mąki maniokowej lub kukurydzianej, typową dla kuchni afrykańskiej.
  • 25 września (niedziela)
    Ahmadzia Barakzai, Sadrudin Noori, Javid Alekozai – zostali ewakuowani przez polskich żołnierzy w sierpniu 2021 z Afganistanu do Polski. W lutym 2022 dostali status uchodźcy i rozpoczęli samodzielne życie w Polsce. Mieszkają w Trójmieście, gdzie także pracują. Javid miał to szczęście, że wraz z nim ewakuowano jego żonę i czwórkę dzieci. Żona Sadrudina została w Afganistanie, wystąpił do władz z wnioskiem o połączenie z nią. Przygotowali z uczestnikami warsztatów Qabeli Palaw – danie z ryżu, marchewek i migdałów oraz dwa dania z pomidorów i charakterystycznych przypraw: Pakawra i Bolani.

II wspólne gotowanie | 02-03.09.2022

  • 02 września (piątek)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
  • 03 września (sobota)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

I wspólne gotowanie | 29-31.07.2022

  • 29 lipca (piątek)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
  • 30 lipca (sobota)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
  • 30 lipca (sobota)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
  • 31 lipca (niedziela)
    Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.

Menu