Kuchnia iracka
warsztaty i spotkanie otwarte
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” zaprezentował kulturę kulinarną współczesnych osadników, imigrantów przybyłych do Polski w XXI wieku. Prezentacja odbyła się poprzez warsztaty, rozmowę, opowieść. Uczestnikami warsztatów byli zarówno mieszkańcy Trójmiasta, jak i turyści.
Zaprosiliśmy wszystkich, którzy chcieli nauczyć się gotowania potraw oryginalnie obcych, może egzotycznych, ale także, a może przede wszystkim byli ciekawi przybyszy, jest dla nich interesujące rozmawianie o kuchni, domu, tęsknocie, wchłanianiu Polski do swojego życia i jedzenia.
Podczas cyklu powstały filmy dokumentujące wydarzenia oraz reportaże fotograficzne.
Ouce Naser
Chef, konsultant gastronomiczny i założyciel warszawskiej restauracji Tahina, która zgarnęła liczne nagrody m.in. za najlepszego falafela i hummus w plebiscycie Kuchnia+. Ekspert w kuchni bliskowschodniej i przypraw. Swoje doświadczenie buduje już od blisko 10 lat.
Przepisy autorstwa Ouce Naser
0,5 kg czerwonej soczewicy
100 g pasty pomidorowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
wywar warzywny lub woda
sól, kurkuma, curry, kmin rzymski
olej
Obrać i posiekać cebule i 3 ząbki czosnku. Na patelni wlać olej, dodać kurkumę, curry, kmin rzymski, sól oraz cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula zmieni kolor. Dodać pastę pomidorową, suchą soczewicę czerwoną i wymieszaj. Dodać płyn, wodę lub wywar warzywny, zalać soczewicę o 5 cm. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować, aż soczewica zmięknie. Podawać ze smażoną pitą pokrojoną w kawałki, doprawioną sumakiem i solą.
Pobierz przepis:
Zupa z czerwonej soczewicy (PDF / 0.041MB)
2 cebule
2 główki czosnku
500 g jogurtu
olej
arabski chlebek pita
pikantne zielone chili
1 kg ziemniaków
3 bakłażany
2 cukinie
kalafior
0,5 kg cytryn
2 limonki
1 granat
melasa z granatu
tahini
2 sery halloumi
zielona pietruszka, liście kolendry, liście mięty
szafran, sumak, zatar, sól, pieprz, nasiona kolendry, curry w proszku, cynamon w lasce, kmin rzymski
Obrać i pokroić warzywa, wybrać takie, które zawierają mało wody. Zamarynować warzywa w melasie z granatu, dowolnych przyprawach, cytrynie, soli i odrobinie oliwy z oliwek. Zgrillować warzywa na rozgrzanej patelni grillowej, mają się zrumienić i zwęglić na brzegach. Włożyć je z powrotem do marynaty na 10 minut. Zgrillować ser halloumi. Wyłożyć na talerz warzywa, smażoną pitę, ser. Wymieszać jogurt z tahini. Ozdobić owocem granatu, ziołami, sumakiem lub zatarem. Polać sosem. Można posypać siekanymi orzechami.
Pobierz przepis:
Grillowane warzywa, halloumi, ziemniaki szafranowe, sos tahini (PDF / 0.049MB)
Spotkanie otwarte po warsztatach było dostępne dla wszystkich. Odbyły się mikrodegustacje potraw i napoi.
Partner wydarzenia: KUKBUK.PL
Promujemy ideę zero waste oraz postawy ekologiczne. Pielęgnujemy tradycje. Poznajemy z kulturą regionu oraz kulturą ludową innych krajów. Chcemy edukować przez sztukę i rękodzieło. Łączymy dzieci, młodzież i dorosłych z artyst(k)ami, twórczyniami i twórcami ludowymi oraz muzealni(cz)kami.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Program „Dla Ciebie zawsze jest miejsce przy naszym stole” odbył się w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.